Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya
Citation:
Work data:
Alternate URL:
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/elcritic.cat/blogs/wp-content/uploads/sites/26/2017/06/26122012/Canvi_d_epoca_moltbaixa1.pdf
Type of work: Book
Categories:
Politics and Political ScienceAbstract:
CRÍTIC us ofereix en exclusiva el llibre digital ‘Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya’, impulsat per Joan Subirats i Ricard Gomà, per analitzar els últims 20 anys d’autogovern català: des de la fi del pujolisme fins al Govern actual. El llibre, però, pot convertir-se en un material bàsic per repensar les polítiques públiques de la Generalitat en un hipotètic futur procés constituent.
Fa poc menys de quatre dècades que Catalunya gaudeix d’un autogovern ininterromput. Els últims 10 anys, però, el país ha viscut immers en una triple crisi socioeconòmica, política i territorial. Joan Subirats i Ricard Gomà, membres de l’IGOP-UAB, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, han coordinat una cinquantena d’investigadors socials, econòmics i polítics que han analitzat l’evolució de les polítiques públiques a Catalunya en les dues últimes dècades, marcades per canvis d’etapes, visions en conflicte, austeritat amb erosió de drets bàsics i pressions cap a la innovació en les respostes. El resultat és el llibre ‘Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya‘, que CRÍTIC ofereix en primícia en forma de descàrrega de PDF.
Crisi i canvi d’època, punts d’inflexió per a les polítiques públiques
En els últims 20 anys, Catalunya ha vist com s’acabaven 23 anys de pujolisme (2003), es constituïen els governs tripartits (2003-2010), arribava la crisi econòmica (2008), naixien nous moviments socials a l’entorn del 15-M (2011) i avançava amb força un procés polític sobiranista (2012). Tots aquests factors han contribuït a generar un “canvi d’època” a tots els nivells, reflectit també en les polítiques que s’han emprès des de les administracions.
El llibre pren en consideració un ampli ventall de polítiques públiques que, tal com expliquen Gomà i Subirats al pròleg del llibre, s’han vertebrat en blocs: “Les que defineixen les regles del joc (nivells d’autogovern, finançament i recursos públics, estructures de gestió); les polítiques directament vinculades al model econòmic, l’ocupació i el teixit productiu; els camps d’acció de l’Estat de benestar en sentit ampli (del sistema educatiu a la garantia social d’ingressos); els mitjans de comunicació i el poder; Internet i la societat de la informació; les polítiques que operen sobre la configuració del territori i la producció col·lectiva de l’espai, i el conjunt d’estratègies de transició ecològica en els diferents vectors de la sostenibilitat”.
Joan Ridao, Ivan Miró, Aina Tarabini o Andreu Missé, entre els autors del llibre
La radiografia de les iniciatives públiques dels dos últims decennis, la fan una cinquantena d’investigadors rellevants de diverses universitats catalanes, grups d’estudi, organismes o entitats, entre els quals destaquen noms com l’exdiputat d’ERC al Congrés i professor de la UB Joan Ridao; el professor d’Economia de la UAB, Albert Recio; el coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela; el cooperativista de La Ciutat Invisible Ivan Miró; els periodistes Andreu Missé, d’Alternativas Económicas, i Sergi Picazo, de CRÍTIC; la investigadora de la UB Maite Vilalta; la sociòloga de la UAB Aina Tarabini; la investigadora i consultora de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB Maria de la Fuente, o la presidenta d’Hàbitat3 i experta en habitatge, Carme Trilla.
Els 28 articles que conformen aquest llibre són la versió abreujada d’un volum més ampli i més complet que es publicarà a principis del 2018 en paper. L’edició impresa complementarà els dos volums col·lectius sobre les polítiques públiques que l’IGOP va publicar el 2001 sota el títol ‘Govern i polítiques públiques a Catalunya (1980-2000)‘.