Els consellers i les conselleres de la Generalitat de Catalunya dels Governs Maragall, Montilla i Mas (2003-2016)

Citation:

Work data:

Type of work: PhD Thesis

Categories:

Abstract:

Saber com són les persones que exerceixen un càrrec polític: les elits polítiques de les nostres institucions és quelcom que la ciutadania té dret a saber, però realment saber-ho tot sobre aquestes persones que prenen decisions sobre tot el que ens passa, fins i tot les coses més personals, no es viu com un dret. Es podria arribar a considerar que conèixer la “classe política” és un deure de la ciutadania, fins i tot, donat que en el sistema polític que ens envolta caldria conèixer a qui la ciutadania donem la nostra confiança.

Però en realitat conèixer a les elits polítiques més properes s’ha tornat, massa sovint en quelcom semblant a curiositat i poca cosa més, que, a més, facilita la construcció d’un imaginari sobre el col·lectiu que acaba apoderant a tothom amb una expertesa que fa possible assegurar, amb tota la solemnitat i convenciment, com són o deixen de ser els polítics.

Aquesta tesi té com a intenció aprofundir en aquesta matèria, i fer-ho a través de les experiències personals, opinions, pensaments i idees d’una part de les nostres elits polítiques, coneixent directament a 52 persones que, en el moment de ser entrevistades, eren o recentment havien estat ministres de Catalunya, per tant conselleres i consellers de la Generalitat.

Aquesta tesi doctoral vol fer la seva aportació a conèixer una part rellevant de les nostres elits a Catalunya, a través de les dades, aconseguides amb entrevistes directes i sempre comprovant la seva veracitat, ens acostem a un col·lectiu de persones que en un moment o altre han pres decisions sobre el nostre present i el nostre futur.

Aquesta investigació segueix el fil conductor de l’estudi del Dr. Jordi Matas i Dalmases, que va ser pioner a casa nostra estudiant el perfil dels consellers i les conselleres de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 2003 i ha participat activament en aquesta tesi doctoral, fent-ne les funcions de Director. Ara bé, tot i seguir el camí encetat pel Dr. Matas aquesta tesi doctoral innova en continguts, en noves temàtiques, en nous punts de vista. Nous elements d’estudi que permeten seguir el fil de les elits dels governs de la Generalitat però ampliant i innovant en una curiositat, que en tractar-se de curiositat acadèmica té com a voluntat i desig generar noves informacions i per tant, més coneixement.

Aquesta tesi pretén analitzar com són les elits polítiques dels primers anys del segle XXI a Catalunya, personalitzades en els consellers i conselleres de la Generalitat de Cata-lunya, entre 2003 i 2016 i comprovar si són ho han estat motor o remolc del canvi i observar quin paper han jugat en aquests primers anys de segle.

L’estudi de les elits polítiques poden servir com a eina per estudiar els canvis de la societat, i és evident que arreu del món s’han produït molts canvis socials, alguns d’ells, amb major o menor intensitat, s’han reflectit en les elits polítiques. Un exemple n’és l’increment de la presència de les dones als espais de poder en general i als espais de poder polític en particular. Però no és aquest canvi en el sexe de les elits, l’única novetat en els darrers anys. El paper dels partits polítics ha canviat, ja no són aquelles estructures de poder que es converteixen en una maquinària que “fabriquen”, entre d’altres, elits polítiques i dirigents. En això també s’observen canvis i un reflex d’això es troba en el nombre de les elits polítiques que no tenen adscripció política militant o fins i tot que no han dut a terme cap tipus de carrera política, aquesta tesi també vol posar de mani-fest aquestes “noves” elits al nostre país.

Si es fa referència al país, a Catalunya, en el període que comprèn aquesta tesi s’han viscut els canvis més intensos, polítics i socials, que no es recorden des de la recuperació de la Generalitat de Catalunya, per una banda perquè aquesta tesi doctoral se centra en les elits polítiques posteriors a l’hegemonia governamental de CiU i, per altra banda, per l’entrada en l’agenda dels governs d’una matèria que a la societat catalana representava un nombre més aviat reduït de persones: els anhels de construcció d’un nou estat. I des d’aquestes circumstàncies s’analitzen els perfils del consellers i conselleres dels diversos Governs de la Generalitat de Catalunya, entre 2003 i 2016, fent-ne una anàlisi sòcio-polític i transversal de les seves persones i a través de la seva activitat exercint el rol de conseller o consellera.

Secundàriament, s’han volgut introduir diversos elements d’estudi per aprofundir en algunes matèries que es consideren rellevants. En primer lloc, s’ha analitzat com són les elits polítiques en governs de coalició a Catalunya, si bé durant el període 1980-2003 sempre han existit governs de coalició, no han estat coalicions post-electorals (amb excepció feta de la presència d’un conseller d’ERC a primers dels anys 1984-1987 que fou molt breu i puntual i podríem definir d’anecdòtic), en tot cas els governs de coalició post-electoral són la tònica predominant dels governs dels quals s’ha estudiat en aquesta tesi el seu perfil.

En segon lloc, l’estudi de les elits polítiques del Govern de la Generalitat des de l’anàlisi de dos col·lectius concrets: els consellers i conselleres independents, entesos com aquelles persones que en el moment de ser nomenades no eren membres de cap partit polític, i la presència de les dones als governs de la Generalitat de Catalunya.

En tercer lloc, les diferències de les elits polítiques en funció al partit al qual pertanyen, posant de manifest les similituds i diferències existents en les elits polítiques en relació a la seva militància política en un o altres partits. En quart lloc, i per acabar, aquesta tesi vol establir un marc comparatiu amb la societat a la qual pertanyen, per dur a terme aquesta comparativa s’ha utilitzat l’estudi del marc comparatiu amb la societat catalana.

En definitiva, aquesta tesi vol mostrar una radiografia multidimensional de les elits polí-tiques de Catalunya en les figures dels consellers i conselleres dels Governs de la Generalitat en el període 2003 – 2016.