Decidim, la plataforma digital oberta i lliure per la participació i la innovació democràtica

Citation:

Work data:

Type of work: Report

Categories:

e-Government & e-Administration | Participation

Abstract:

Participació. Decidim.barcelona compta amb un registre de més de 31.000 participants i ha recollit més de 9.000 propostes ciutadanes

El projecte Decidim és una plataforma digital per a la participació ciutadana, creada en programari lliure i pionera en gestió i protecció de dades de les persones usuàries.

Posada en marxa l’1 de febrer de 2016 dins el Pla d’Actuació Municipal (PAM), s’ha presentat un informe dels seu tres anys de vida al Ple de l’Ajuntament del 29 de març.

Seguint la tradició de Barcelona com a ciutat participativa i pionera en innovació democràtica, la plataforma Decidim.barcelona compta amb un registre de més de 31.000 participants, i ha recollit més de 9.000 propostes de la ciutadania. En l’actualitat, la plataforma acull 38 processos participatius, diversos òrgans de participació municipals i una desena d’iniciatives ciutadanes.

Per altra banda, decidim.org és la plataforma digital genèrica, dissenyada per a poder ser estesa i compartida amb institucions i organitzacions d’arreu. Possibilita dur a terme qualsevol procés democràtic que es vulgui desenvolupar, ja que compta amb un disseny flexible i modular que permet ser fàcilment adaptat.

Es tracta d’una plataforma de desenvolupament obert i programari lliure, que en aquests tres anys de vida, s’ha estès dins i fora de la ciutat de Barcelona. A nivell municipal, és entesa com un servei públic utilitzat per, entre d’altres, entitats, pimes i organitzacions de l’economia social i solidària, o com a eina de democràcia interna en equipaments municipals. Fora de Barcelona, la plataforma ha arribat a altres administracions públiques de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, i a països com Mèxic, Finlàndia o Bèlgica.

L’altra clau principal de l’èxit de Decidim és la seva comunitat humana. Metadecidim és l’ecosistema que envolta la plataforma, i que està format per col·lectius i organitzacions socials, ciutadania, personal tècnic de l’Ajuntament, centres de recerca… Aquesta comunitat acompanya, pensa i fa créixer la plataforma, fent que aquesta fomenti la participació fins i tot en el seu propi disseny.

L’informe recull les dades i valoracions d’aquests tres anys de funcionament i evolució en la creació d’eines que facilitin l’apoderament de la ciutadania, i que permetin una participació més directa i inclusiva.